Waarom WordPress handmatig installeren?

Wanneer je kiest voor een automatische installatie van WordPress, moet je rekening houden met een aantal veiligheidsrisico’s. Deze zijn te vermijden door de installatie met de hand uit te voeren. WordPress installeren met de hand is helemaal niet moeilijk en bovendien veiliger dan alle beschikbare automatische installatie opties.

Ook al duurt een handmatige installatie van WordPress iets langer, het helpt wel om de veiligheidsrisico’s die bij automatische installaties voorkomen te vermijden. Bovendien worden er geen extra bestanden mee geïnstalleerd, dus aan de standaard WordPress download heb je al genoeg voor een volledig veilige installatie.

Wat zijn nou die veiligheidsrisico’s en “extra belasting” die met een automatische installatie van WordPress meekomen?

  • Het installatiescript maakt automatisch een database voor je aan, meestal met de naam wrdp1. Ook wanneer je een tweede installatie uitvoert is de naam voorspelbaar, namelijk wrdp2. Deze informatie is algemeen bekend en maakt het daardoor makkelijker om je website te hacken.
  • De automatische installatie voegt een voorvoegsel toe (meestal wp_) aan de tabellen van de database. Mensen met slechte intenties weten dit of komen er eenvoudig achter, waardoor het makkelijker za zijn om je website te kraken.
  • Vaak is bij de automatische manier van installeren WordPress niet tot de laatste versie bijgewerkt. Het is belangrijk dat waar mogelijk altijd de laatste versie wordt geïnstalleerd, omdat WordPress updates vaak de laatste veiligheids updates bevatten.
  • Automatische installaties zoals Fantastico voegen extra bestanden toe aan je installatie op de server om zichzelf in de gaten te houden voor updates, weergave in bedieningspaneel en dergelijke. Dit neemt onnodige ruimte in op de server en veroorzaakt ook nog onnodige belasting van de processen.

Om deze zaken te voorkomen kan je daarom beter handmatig WordPress installeren. Daarvoor zal er in eerste instantie een database aangemaakt moeten worden, daarna kan je WordPress installeren en configureren.

Het creëren van je eigen database is in principe heel eenvoudig, vooral afhankelijk van de kwaliteit van je hosting provider. Voor de installatie en configuratie hoef je ook echt geen PHP of andere script taal te kennen en ook geen moeilijke database structuren op te zetten. Het enige wat je moet doen is het kopiëren en plakken van informatie op de juiste plekken en een aantal voor zichzelf sprekende tekstvelden invullen. Binnenkort zal hier op de website een uitgebreide handleiding te vinden zijn om dit stapsgewijs helemaal zelfstandig te doen.

Dus in plaats van de vraag “Waarom handmatig WordPress installeren?”, is het misschien beter om te vragen waarom je WordPress niet handmatig zou installeren?

Met dank aan: © 2011 iThemes Media LLC.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *